Wismar - svensk historia i norra Tyskland

Följ med på en resa bakåt i tiden! Vi besökar trevliga Wismar och början på firandet av Schwedenfest. En folkfest som firas under pompa och ståt i anslutning till den 19 augusti, det datum då Sverige återlämnade Wismar till storhertigdömet Mecklenburg-Schwerin år 1903.

Status:
Fullt

Dagsprogram Wismar

Dag 1

Våra anslutningsbussar strålar alla samman i Malmö där också vår reseledare möter upp. Vi åker över Öresundsbron till Danmark och vidare mot färjeläget i Rödby där vi tar färjanöver till Tyskland. Vid lunchtid gör vi ett stopp i den mäktiga Hansastaden Lübeck. Färden går vidare till Wismar där vi under sen eftermiddag  checkar in på det centralt belägna Hotel Alter Speicher. Vi äter en gemensam middag på hotellet och börjar utforska staden.

Dag 2

Vi börjar med en stadspromenad och egen tid att uppleva staden. På kvällen inleds Schwedenfest. Vi är med och får en första blick av festligheterna. Schwedenfest lockar många intresserade att uppleva firandet till minne av att staden blev fri från svenskarna. Staden blir till en utomhusschen där festligheterna pågår från morgon till kväll. Historiska militära föreningar från både Wismar och Sverige finns på plats och bjuder på underhållning. Här visas exercis, parader och skjutövningar med soldater klädda i gamla uniformer. Här kan man träffa på t.ex. Smålands Karoliner. Vill man ha något att äta så hittar man såväl restauranger som snabbmatsställen och vill man shoppa så kanske något av marknadsstånden lockar.

Dag 3

Efter frukost fortsätter vi att njuta av Wismar och festligheterna. Vi hinner uppleva mycket innan vi vid 15-tiden samlas för att bege oss norrut. Vi tar färjan över till Danmark. Färden genom Danmark tar ett par timmar och omkring klockan 19.30 är vi tillbaka i Malmö.