Sicilien 8 dagar

Välkomna med till underbara Sicilien! Italiens och medelhavets största ö lockar med en fantastisk natur med allt ifrån vackra sandstränder via vinlundarna till Etnas mäktiga topp. En spännande historia med besöksmål i världsklass som Taormina och Agrigento bland några. Lägg till god mat och ett underbart behagligt klimat där både Bouganville och oliver frodas så behöver vi knappast fortsätta försöka beskriva denna fantastiska plats – den måste helt enkelt upplevas!

Status:
Fullt

Dagsprogram Sicilien

Dag 1

Vi samlas på eftermiddagen på Kastrups flygplats där vi efter incheckning startar vår resa med att flyga direkt till Catania på Sicilien. Norwegians direktflyg lämnar Köpenhamn kl 17 och vi beräknas landa ca 3 timmar senare. Nu väntar vår buss som tar oss direkt (ca 45 min) till vårt 4-stjärniga hotell i centrala Naxos. Vi checkar in och får något enklare att äta denna sena kväll där en god nattsömn väntar så småningom.

Dag 2

Vi vaknar upp med det blå medelhavet i stort sett utanför dörren och frukost på hotellet får inleda dagen. Så här i dagsljus ser vi hela den gamla fiskebyn Giardini Naxos som idag utvecklats till ett populärt turistmål känt för sina stränder med panoramautsikt över bukten och de omgivande bergen. Badsäsongen håller på att avslutas (även om temperaturen påminner om svensk sommar) och vi får uppleva den sicilianska byn med centrala Piazza Roma i lugn och ro under dagarna här. Men även omgivningarna ska upptäckas och vi startar med att bussen tar oss mot mäktiga Etna, Europas högsta aktiva vulkan. Bussen tar oss upp till Rifugio på 2000 meters höjd. Både rökpelare, hetta och svaveldoft påminner oss om att vulkanenfortfarande är i högsta grad aktiv. Detta spännande och imponerande besök avslutas med på den lilla bistron med vin och lättare tilltugg. Bussen fortsätter sedan mot nästa sevärdhet – Taormina, den mest kända turistorten på Sicilien. Beläget uppe på  en klippa med en enastående utsikt över Naxosbukten. Byns butiker och hotell är av det lyxigare slaget och platsen är populär bland både filmstjärnor och andra celebriteter. Den romerska amfiteatern från 200 f.Kr. bjuder både på historia och en fanstatisk utsikt både över havet och Etna. Vi återvänder till vårt hotell och tar igen oss en stund innan kvällens middag serveras.

Dag 3

Återigen startar vi med frukost och förbereder oss för dagens tur som går söderut. Vi ska besöka Catania som också kallas den ”grå  staden” då byggnaderna är uppförda med lavasten från Etna. Låter kanske inte så trevligt men Siciliens näst största stad är både vacker och fylld med historiska byggnader längs de mysiga gränderna. Vår buss fortsätter söder ut mot klassiska och välkända Syrakusa. För oss svenskar är orten speciell då det är helgonet Lucias hemstad men även Arkimedes har bott här. Vi besöker givetvis staden men också det kanske mest intressanta – ön Ortiga, stadens historiska centrum med bla det gamla Apollons tempel.
På kvällen serveras middag på hotellet i Naxos.

Dag 4

Fyllda av intryck efter resans första dagar inleder vi denna dag med frukost i lugn och ro. Dagen är faktiskt vikt helt till egna aktiviteter och avkoppling. Någon vågar sig kanske på ett dopp, andra väljer butikerna i Naxos eller varför inte en kaffe på någon av byns mysiga barer. På kvällen samlas vi igen för att avsluta dagarna i Naxos med middag på hotellet.

Dag 5

Efter frukost har det blivit dags att lämna Naxos och vi beger mot öns huvudstad Palermo. Resan dit går tvärs över ön och vi får på nära håll uppleva den sicilianska landsbygden och de vackra bergsområdena. Halvvägs längs vår väg ligger den högt belägna provinsstaden Enna där vi svänger söderut mot kusten och Agrigento. Ett besök i ”tempeldalen” är ett måste när man är i trakterna. Dagens lunch blir klassisk Pizza innan resan fortsätter norrut genom bergen så att vi i kvällningen når Palermo och vårt fina hotell. Efter incheckning och att vi installerat oss serveras middag i hotellets restaurang.

Dag 6

Frukost. Vi  lämnar staden för ett par timmar och beger oss upp till Monreale, eller södra Palermo som det kallas. En liten bergsby med en fantastisk katedral från 1100-talet som blivit världskänd för sina mosaiker. Kyrkan har blivit ombyggd flera gånger och är idag ett unikt arv där vi kan följa historian genom de olika byggnadsstilarna. Vi återvänder till Palermo och bjuds på en ”plockmatslunch” innan det blivit dags att ta sig an Siciliens största stad. Här vimlar det av historiska byggnader och som modern storstad är den kanske mer ”sliten” än de platser vi sett tidigare på vår resa men inte mindre intressant! På kvällen serveras middagen som vanligt på vårt hotell.

Dag 7

Frukost innan vi ska se de västligaste delarna av Sicilien. Bussen tar oss västerut mot Segesta. Den gamla byn är belägen 750 m över havet och från den gamla grekiska teatern på Monte Barbaro har man en fantastisk utsikt över området. Dagen bjuder också på ett besök i bergsbyn Erice. Är man i trakterna av Marsala kan vi inte heller missa en provning av detta världsberömda vin som kommer just härifrån de västra delarna av Sicilien. Vi återvänder sedan mot Palermo för en god avslutande middag på hotellet.

Dag 8

Frukost innan det har blivit dags att lämna hotellet och Palermo. Man kan inte tro det är hemresedag för vi har riktigt gott om tid. Bussen tar oss österut längs kusten mot Cefalu. Vi besöker den populära badorten och traktens stora sevärdhet, domen i Cefalu. Efter att ha sträckt på benen och luftat oss en stund fortsätter  vi  österut  mot  Catania  där  vårt  flyg  avgår  kl 21:05, en enklare måltid serveras innan flygplatsen. Strax efter midnatt är vi tillbaka i Köpenhamn där vi tackar för fantastiska dagar, tar farväl och säger arrivederci!