Norge med Telemarkskanalen

Norge är ett land med en naturskönhet som saknar motstycke. På denna resa får vi uppleva en del av det som gör landet till ett så fantastiskt resmål. Vi besöker bla Rjukan där vi möter såväl den härliga naturen som platsen där det tunga vattnet framställdes under världskriget. Vi gör en naturskön färd på Telemarkskanalen och ett besök i Sandefjord.

Status:
Fullt

Dagsprogram Norge med Telemarkskanalen

Dag 1 Malmö - Vrådal

På morgonen lämnar vi Skåne och åker norrut längs  E6 mot Göteborg. I Strömstad väntar färjan på att ta oss till norska Sandefjord. På vår väg mot Vrådal får vi en första blick av det vackra  norska  landskapet.  På  kvällen  anländer  vi  till  Vrådal och vackert belägna Quality Strand Hotel & Resort där vi ska tillbringa tre nätter. På kvällen njuter vi av omgivningarna och en god middag på hotellet.


Dag 2 Vrådal & Telemarkskanalen

Efter frukost på hotellet börjar dagens utflykt. Dagen tillbringar vi det vackra Telemark. I lugn takt kör vi längs sjölandskapen vid Heddalsvatnet mot Bö i Telemark. Vi stannar för fotopauser och  kaffestopp  innan  vi  når  Lunde.  Här  stiger  vi  ombord  på M/S Victoria som ska ta oss med på en tre timmar lång färd på
Telemarkskanalen genom slussar och det vackra fjällandskapet. Vi passerar underbar natur och mysiga byar med den typiska kanalarkitekturen. Totalt sett går kanalen genom 18 slussar, sträcker sig 105 kilometer och har en höjdskillnad på 72 meter. Detta var på 1800-talet en pulsåder i Telemarks näringsliv eftersom vägarna  var mycket dåliga. Vi avnjuter också en lunch ombord. Vår kanaltur avslutas i Kviteseid där vår buss väntar på att ta oss tillbaka till Vrådal. Kanske en stund i hotellets relaxavdelning lockar innan det är dags för kvällens gemensamma middag.


Dag 3 Vrådal, Rjukan

Vi  äter  frukost  på  hotellet  innan  ännu  en  spännande  dag väntar på att ta oss till en historisk plats. Vi tar sikte på Rjukan, en välbekant Telemarksby med fascinerande historia. Rjukan var från början en liten oansenlig plats, vackert belägen i en av Gaustatoppens dalar. Här fanns fantastiska naturresurser i form av enormt kraftfulla forsar. Industrimän tilläts köpa upp forsen och området i början av seklet för att bygga en produktion av  konstgödsel. Kvävet i konstgödsel hade börjat sina ochvetenskapsmannen  Birkeland hade  idéer om att framställa kväve på konstgjord väg vilket krävde enorma mängder energi. Detta blev upptakten till Norsk  Hydro och från att ha varit en liten håla växte Rjukan på ett par år till ett samhälle med över 10.000 invånare! En biprodukt till kväveproduktionen är”tungt vatten” som är en viktig komponent i framställningen av atomvapen. Detta ledde under andra världskriget till atttyskarna jagade detta norska vatten och inhemska partisanersaboterade anläggningen dramatisk jakt på förövarna följde. Allt detta och en lunch får vi ta del av på vårt besök på industriarbeidermuseum i Rjukan. På kvällen äter vi gemensammiddag på hotellet.


Dag 4 Vrådal- Malmö

Efter frukost börjar dagens avslutande etapp. På vår väg mot Sandefjord får vi en skymt av Oslofjorden och vi passerar Tönsberg innan vi når Sandefjord där vi tillbringar någon timme innan vår båt avgår mot Strömstad. Vi är i land vid 16-tiden och fortsätter därefter söderut mot Skåne.