Norge med Hurtigruten, 5 dagar

Följ med på en storslagen resa som tar oss längs Norges vackra fjordar och en tur på den världskända och populära Hurtigruten. Från Trollstigens fantastiska vyer ner till fjordarnas grönskimrande vatten kommer vi att upptäcka den sagolika naturen som Norge har att erbjuda.

Status:
Fullt

Dagsprogram Norge med Huirtigruten

Dag 1: Malmö/Helsingborg – Öyer

På morgonen lämnar vi Skåne och åker längs med E6:an norrut mot den norska gränsen. Via Svinesund kommer vi in i Norge. Vid Norges största sjö, Mjösa, ligger Lillehammer, olympiastaden som blev världsbekant i samband med OS 1994. Strax norr om Lillehammer ligger Öyer. Det var i backarna här som slalomtävlingarna gick vid OS och här hyllades Pernilla Wiberg som mästarinna. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet innan vi kryper ner i våra sköna sängar.

Dag 2: Öyer – Ålesund

Efter frukost lämnar vi hotellet i Öyer och åker längs det som kallas för dalarnas dal, vackra Gudbrandsdalen, upp till Otta. Eftersom det har varit i dalarna som människor genom århundradena har bosatt sig har dessa kommit att bli sinnebilden för det urnorska. Gudbrandsdalen följs under dagen av Romsdalen när vi färdas mot Åndalsnes som ligger vackert omgivet av vilda fjäll vid Romdalsfjorden. Från Åndalsnes till Valldalen sträcker sig ett av Norges mest magnifika stråk, Trollstigen. Denna ger oss helt makalösa vyer, när vi, om vädret så tillåter, åker längs den slingrande vägen. På kvällen är vi framme i Ålesund som är beläget på flera öar och tillika är en av Norges största fiskehamnar. I Ålesund tillbringar vi natten och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Ålesund – Sogndal

Vi börjar dagen med frukost på hotellet. Framför oss har vi nu en av resans riktiga höjdpunkter, båtturen genom Geirangerfjorden. I Ålesund går vi ombord på Hurtigruten för en nästan fyra timmars oförglömlig färd genom ett av Norges allra vackraste fjordlandskap. Den 16 km långa Geirangerfjorden har kommit att bli liktydig med själva begreppet fjord. Vi njuter av tvärbranta fjäll speglade i vackert grönskimrande vatten, vi ser porlande vattenfall och vi förundras över hur husen kan klamra sig fast på de höga bergssidorna. Geiranger ligger längst inne i fjorden och hit kommer
vår buss och hämtar oss. På eftermiddagen åker vi mot Lom och vidare genom ett av Norges mäktigaste fjällområde, Jotunheimen. Vårt mål för dagen är Sogndal där vi övernattar. Dagen avrundas med att vi äter middag tillsammans.

Dag 4: Sogndal – Hönefoss

Efter frukost på hotellet fortsätter vi vår resa genom det vackra norska landskapet. Vår färd går söderut mot Gol som är en viktig trafikpunkt och en välkänd vintersportort. Vi följer Hallingdalens skogsklädda dalgång till Hönefoss. Här väntar vårt hotell med middag och sköna sängar

Dag 5: Hönefoss – Helsingborg/Malmö

Stärkta av hotellets frukost lämnar vi Hönefoss och åker i riktning mot Oslo. Vår resa mot den svenska gränsen går snabbt och på lämpliga ställen stannar vi till och pausar. Precis som under utresan åker vi via E6:an. Vid 20-tiden på kvällen är vi tillbaka i Malmö och det har blivit dags att skiljas åt med många härliga resminnen i bagaget!