Midsommar i Dalarna

Årets midsommarresa tar oss med till Dalarna där man verkligen firar midsommar efter konstens alla regler. Vi bor på Hotell Kung Gösta i centrala Mora. Härifrån har vi ett utomordentligt utgångsläge att utforska såväl sevärdheterna i Mora som traktens midsommarfirande.

Status:
Fullt

Dagsprogram Midsommar i Dalarna

Dag 1

Vår resa går norrut till Jönköping och vidare genom det vackra svenska sommarlandskapet. På lämpliga ställen stannar vi till för att pausa. På kvällen är vi framme i Mora och vårt hotell, Kung Gösta i Mora. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Midsommarafton

Dagen börjar med frukost på hotellet. Strax utanför Mora ligger Nusnäs, byn som är känd för sin tillverkning av Dalahästar. Vi gör ett besök och får veta mer om den lilla dekorerade hästen som blivit en av de allra svenskaste symbolerna. Vi äter en traditionell midsommarlunch på hotellet med sill och potatis innan vi på eftermiddagen åker till Leksand för att ta del av midsommarfirandet. Vi beskådar det fantastiska skådespelet när kyrkbåtarna, som har med sig kransarna till midsommarstången, lägger till i hamnen. Här är det spelmän, folkdräkter, kransar och härlig midsommarstämning Spelmännen tågar till ”Gropen” där man reser den vackert smyckade midsommarstången till musik och glam. Vi stannar under några timmar och upplever det festliga arrangemanget.

Dag 3 Midsommardagen

Stärkta av hotellets frukost har vi under förmiddagen tid för strövtåg i Mora. Någon kanske vill göra ett besök på Zornmuseet som varit hem åt Anders Zorn och hans fru Emma. Anders Zorn var under förra sekelskiftet en av världens ledande konstnärer. Mitt på dagen beger vi oss till en sällsynt
vacker plats, Fryksås Fäbodar. Här bjuder Fryksås hotell på såväl en god midsommarbuffe som en härlig utsikt över Siljan. Efter lunch går färden till Orsa där det traditionsenligt firas midsommar på midsommardagen. På kvällen är vi tillbaka i Mora och dagen avrundas med middag på hotellet.


Dag 4

Efter frukost på hotellet tar vi plats i bussen för att åka söderut mot Skåne igen. Vi stannar till på lämpliga ställen för att pausa. Vi räknar med att vara tillbaka i Malmö igen vid 20- tiden på kvällen och det har blivit dags att skiljas åt efter trevliga dagar tillsammans.