Kryssning i Bohuslän

Följ med på en underbar resa till Bohuslän. På våra fyra dagar hinner vi med en 3-dagarskryssning med det bästa av Bohuslän. Trevliga strandhugg och mängder av upplevelser.

Status:
Fullt

Dagsprogram Kryssning i Bohuslän

Dag 1 Skåne - Strömstad

På morgonen lämnar vi Skåne och åker norrut längs  E6 mot Göteborg. Sen eftermiddag anländer vi till härliga Strömstad. Vi checkar in på förnämliga Hotel Laholmen. Nu har vi tid att själva uppleva Strömstad och dess charm. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet och laddar upp för det kommande
kryssningsäventyret.

Dag 2 Kryssning Strömstad - Kosteröarna - Tanumstrand

Efter frukost styr vi vårt fartyg mot Koster och nationalparken på Sydkoster där vi gör dagens strandhugg och tar en tur med de gröna små turistbussarna runt ön. Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark och här finns 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land, vanliga  arter och lite  mer unika. Vi närmar oss det havsnära Tanumstrand Hotell, strax söder om Grebbestad. Vi ”parkerar” M/S Nya Skärgården i vår natthamn och checkar in på vårt hotell. Vi äter en gemensam middag på hotellet och njuter av av den bohuslänska kvällen.

Dag 3 Kryssning Tanumstrand - Smögen - Lysekil

Efter en god hotellfrukost börjar dagens seglats. Vi befinner oss i granitens och de gamla stenhuggarnas rike och Fjällbackas vackra, idylliska skärgård, som sträcker sig från Grebbestad i norr till Hamburgsund i söder. Denna natursköna skärgård har charmat många, bland annat Ingrid Bergman. Lunch serveras
ombord och vi tuffar vidare genom den handgrävda fem kilometer långa Sotenkanalen. Vi styr vidare mot Smögen, ofta kallad Västkustens hjärta. Smögens gästhamn är en av de mest besökta i Norden och den kilometerlånga Smögenbryggan, längs södersidan av Smögens gamla fiskehamn är vida känd. Efter fri tid i detta  paradis äntrar vi snart båten för att bege oss  mot  Lysekil. Vi närmar oss den  gamla och  fortfarande lika populära badorten. Från håll syns den mäktiga kyrkan i nygotisk stil sticka upp ovanför Lysekils samhälle. Det är lätt att hänföras av de släta bohusklipporna invid Gullmarsfjorden. Det är här, vid naturreservatet Stångehuvud, som bohusgraniten har sin sydligaste landfasta utlöpare. Läkaren och professorn Carl Curman grundade Lysekil som badort i slutet av 1800-talet där Lysekils badinrättning och Lysekils kallbadhus fortfarande är välbesökta. Vi stiger i land, checkar in på vårt hotell och sedan är eftermiddagen fri för egna aktiviteter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4 Kryssning Lysekil - Marstrand - Göteborg

Vi gör ett strandhugg på Marstrandsön, där öns största och äldsta ”kändis”, Carlstens fästning, visar sig i sin prakt. Sedan byggstarten 1658, samma år som Marstrand blev svenskt efter freden i Roskilde, kan man säga att själva ön gjort en egen klassresa. Från fängelseö, där Lars ”Lasse-Maja” Molin var en av de som fick avtjänade sitt straff. Kung Oscar II kom till ön första gången som fjortonåring när han var sjökadett. Det var 1843 och han  uppskattade sommarön redan då. Som vuxen kom han tillbaka i stort sett varje sommar, vilket lockade till sig societeten och ön hade nu blivit klassisk badort. Numera är Marstrand en av världens bästa seglingsarenor. Efter fri tid går vi ombord igen för den sista bitens färd mot Göteborg. Här väntar sedan vår buss på att ta oss tillbaka till Skåne.