Kroatien med Dalmatiens Pärlor

Kroatien, ett land med fantastiska sevärdheter, historiska arv från skilda epoker och en skärgård som tillhör Europas vackraste. Vår resa till Kroatien innehåller lite av det mesta. Split med sitt palats från romartiden, Dubrovnik med sin muromgärdade gamla stadsdel, Trogir och en båttur i den dalmatiska övärlden. Allt detta kombinerar vi med lata dagar på vårt hotell i i mysiga Makarska

Status:
Fullt

Dagsprogram Kroatien

Dag 1

Vi flyger från Köpenhamn till Split. Bussen tar oss sedan längs den vackra dalmatiska kusten till Makarska dit vi anländer idan vid lunchtid. Under eftermiddagen passar vi på att bekanta oss med rivierans huvudort. På kvällen äter vi en första gemensam middag på hotellet.

Dag 2-7

Nu väntar upplevelserika och lata dagar i dessa vackra delar av Kroatien. Vi kombinerar avkopplande dagar i Makarska med utflykter till intressanta  platser. Dalmatien är ett paradis av upplevelser! Alla utflyjkter ingår i resans pris!

Båttur  i  skärgården

Den kroatiska övärlden består av 1100öar som bildar tillsammans ett vackert pärlband utanför kusten. Vi gör strandhugg på Hvar är känt sina lavendelfält och den genuina hamnen. Att ön av tidningen Travel Magazine utsetts till en av världens tio vackraste öar är inte svårt att förstå. Vi stannar också till på ön Brac som är känd för sin marmor som använts till ett flertal kända byggnadsverk i välden. Under dagen serveras också en lunch ombord. Dubrovnik: En av Europas vackraste städer väntar på vårt besök. ”Den som söker paradiset på jorden bör komma och se Dubrovnik” sa George Bernard Shaw. Stadens muromgärdade gamla stadsdel som skjuter ut på en liten udde i havet, finns också  med  på  UNESCO:s  världsarvslista.  Under sin storhetsperiod var Dubrovnik en republik som tävlade med  Venedig om herraväldet i området och vi finner mängder av skatter och byggnader från denna tidsepok. Färdvägen till Dubrovnik där vi passerar genom Bosnien/Hercegovina och Neretvadeltat med sitt rika växt- och fågelliv är mycket vacker.

Split & Trogir

Denna dag besöker vi Split, en stad med många ansikten.  Här vid havet finner vi en vacker gammal stadsdel som domineras av Diocleitanus palats. Palatset som till storadelar ligger i ruiner är ett av världens mest välbevarade romarpalats. Här får vi veta mer om hur romarna levde och om Diocleitanus, kejsaren som var en grym härskare. Efter tid på egen hand i gamla staden och på marknaden fortsäter färden till Trogir. Här får vi uppleva ännu en härlig gammal stadskärna som också finns med på världsarvslistan. Trogir är en bedårande stad, byggd på en ö mellan fastlandet och ön Ciovo.

Mostar

Dagens utflykt tar oss till Mostar i grannlandet Bosnien-Hercegovina. Här samsas än idag såväl moskéer, synagogor och kristna kyrkor om utrymmet i staden. De gamla turkiska basarkvarteren har bevarats och här pågår kommersen för fullt. I Mostar är spåren efter kriget i det forna Jugoslavien tydligare än någon annanstans under vår resa. På stadspromenaden får vi uppleva Mostars sevärdheter och veta mer om stadens turbulenta historia.

Dag 8

Efter frukost på hotellet lämnar vi Makarska för att ta oss till flygplatsen i Split. Vid 11-tiden lyfter vårt plan och vi landar i Köpenhamn kl. 13.20 med storslagna resminnen i bagaget.