Bornholm 3 dagar

Solskensön Bornholm ligger så långt österut du kan komma i Danmark. Enligt en legend ska ön vara skapad av de allra vackraste bitarna av Skandinavien och det ska vara förklaringen till det varierade landskap som gör att ön också kallas ett Danmark i miniatyr. Vi upptäcker kontrasterna och variationen i landskap och miljöer när vi åker runt på ön bland rundkyrkor och fiskelägen, kritvita stränder, fyrar och mäktiga borgruiner.

Status:
Fullt

Dagsprogram Bornholm

Dag 1

Vi tar färjan från Ystad över till Rönne, en överfart på knappt en och en halv timme. På öns norra spets hittar vi Hammerknuden som med sina klippor skjuter ut i havet och på höjden ovanför står Bornholms äldsta fyr. Här uppe ligger också medeltidsborgen Hammershus, norra Europas största borgruin. Vi stannar till innan vi åker vidare till Hotel Abildgaard i Allinge där vi checkar in. Härifrån har vi en kort promenad till stadens bykärna och hamnen. Under kvällen äter vi en gemensam middag i hotellets restaurang.


Dag 2

Vi börjar dagen med frukost på hotellet. Idag upptäcker vi mer av Bornholm. Vi besöker Gudhjem, en av Bornholms mest kända kuststäder. Det var här som öns första fiskrökeri startade. Gudhjem har också blivit  bekant för delikatessen  ”Sol over Gudhjem”. På öns östsida hittar vi också Svaneke, utsedd till  Danmarks  vackraste handelsstad 2013. Svaneke har verkligen värnat om att bevara sina gamla miljöer. Under dagen kommer vi även till Nexö, Bornholms näst  största stad som förknippas med författaren Martin Andersen Nexö. Dueodde är Bornholms sydligaste spets och här hittar vi Danmarks allra vitaste stränder och en imponerande fyr. Vi får tillfälle att se en av de typiska rundkyrkorna och vi kommer att ges möjlighet att handla rökt fisk. Efter hemkomst till hotellet är det snart dags för en gemensam middag i restaurangen.