Alsace - korsvirkesbyar och vin längs Route du vin

Alsace, porten till Frankrike, är ett av Europas vackraste områden. Här varvas det flacka landskapet längs Rhen med de bergiga Vogeserna och här möter vi en härlig blandning av Frankrike och Tyskland. Den ena vinodlingen avlöser den andra i perfekt harmoni med de idylliska korsvirkesbyarna. Vi förtjusas av ett vinområde där mångfalden av druvor och markförhållanden sätter sin speciella karaktär på vinerna. Vi bor centralt i den härliga korsvirkesstaden Colmar.

Status:
Fullt

Dagsprogram Alsace

Dag 1 Malmö - Hamm

I Malmö strålar våra anslutningsbussar samman. Färden går via Öresundsbron och färja Rödby-Puttgarden. Under kvällen når vi Mercure Hotel i Hamm. Vi avslutar dagen med gemensam middag.


Dag 2 Hamm -Trier - Colmar

Efter frukost går färden söderut. Vid lunchtid når vi Trier, en av  Tysklands  äldsta  städer  med  lämningar  från  romartiden. Under kvällen anländer vi till Colmar och det centralt belägna Hotel Turenne Efter incheckning gör vi en promenad och lär känna  Colmar  med  sin  medeltida  stadskärna  med  kvarteret Lilla Venedig i spetsen. För den som vill avslutar vi kvällen med middag på en trevlig restaurang.


Dag 3 Route du Vin

På dagens program står en utflykt längs Route du Vin, där de vackra korsvirkesbyarna ligger som på ett pärlband mellan de grönskande  vinodlingarna.  Färden  tar  oss  till  kända  vinorter som  Dambach  la  Ville,  Bergheim,  Ribeauvillé  och  Riquewihr. I  flera  av  byarna  gör  vi  uppehåll  och  njuter  av  den  härliga atmosfären, där storkar ofta är ett spännande inslag i faunan. Under  dagen  passar  vi  också  på  att  göra  ett  besök  hos  en vinodlare.


Dag 4 : Eguisheim & Türckheim

Idag  gör  vi  ett  besök  i Eguisheim.  Staden  har  länge  rankats som  en  av  Frankrikes  vackraste  byar  och  år  2013  tog  man hem förstaplatsen. En titel som man självklart är stolta över. Vi njuter en stund av denna pärla och innan vi återvänder till Colmar hinner vi också med en vinprovning. På kvällen gör vi en utflykt till den muromgärdade staden Türckheim. Här har man bevarat den gamla medeltida traditionen med en nattvakt som patrullerar stadens gator. Vi börjar besöket med en god middag och följer sedan nattvakten en liten bit på hans rutt. Utflyktspris inkl. middag 450:- (Utflykten bokas i samband med bokning av resan)


Dag 5 Colmar & Gueberschwihr

Idag tillbringar vi en stor del av dagen i Colmar. Staden bjuder på bra shopping, härliga miljöer och trevliga vinstugor. Under eftermiddagen  åker  vi  till  byn  Gueberschwihr.  Här  besöker vi  vinbonden  Eric  Lichtle  vars  viner  lovordats  på  många vinprovningar.  Vi  gör  en  kortare  vandring  i  hans  vinfält  och besöker därefter gården för en vinprovning.

Dag 6 Colmar - Kirchheim

Det  har  blivit  dags  att  lämna  Colmar  och  Alsace  för  den här  gången.  Vår  resa  går  genom  Pfalz,  ett  av  Tysklands mest  spännande  vinområden  där  man  gör  viner  också  på internationella  druvor  som  Cabernet  Sauvignon,  Sauvignon Blanc m.fl. Vi besöker en framstående vingård för att lära oss mer om Pfalz och dess viner. Under eftermiddagen går färden vidare  mot  Kirchheim  där  vi  checkar  in  på  Hotel  Eydt  och avslutar dagen med en gemensam middag.


Dag 7 Kirchheim- Malmö

Efter frukost börjar vår avslutande dag mot Sverige. Vi stannar till för kafferast och lunch innan vi, via färja Puttgarden-Rödby och Öresundsbron, är tillbaka i Malmö vid 19.30-tiden.